Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Βαρνάβα – Εκκενώνονται Γραμματικό, Σταμάτα, Μακρυχώρι, Ροδόπολη, Αμυγδαλέζα

Προς την περιοχή της λίμνης Μαραθώνα και της Σταμάτας γύρισε ο άνεμος το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς, που καίει από το μεσημέρι της Κυριακής 11/08 στο Βαρνάβα.

Ήδη έχουν αποσταλεί μηνύματα του 112 προς τους κατοίκους του Γραμματικού, της Σταμάτας, της Ροδόπολης, της Αμυγδαλέζας και του Μακρυχωρίου Ωρωπού προκειμένου να απομακρυνθούν από τις περιοχές αυτές για την ασφάλεια τους.

Παράλληλα συνεχίζεται να μαίνεται η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 3 το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα η οποία κινείται με μεγάλη δυναμική μέσα στις χαράδρες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική η κατεύθυνση της είναι προς τα ανατολικά της Σταμάτας (μακριά ακόμα από Σταμάτα) παρόλα αυτά οι άνεμοι πάνω από 7 μποφόρ, αλλάζουν συνεχώς φορά.

Λόγω των ισχυρών ανέμων είναι εξαιρετικά δύσκολο το έργο των 26 εναέριων μέσων που επιχειρούν για την κατάσβεση της. Αναμένεται να δοθεί ολονύχτια μάχη καθώς σύμφωνα με τις προγνώσεις οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι παρά πολύ ισχυροί και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συνολικά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 315 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 98 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμών εθελοντών. Ανάμεσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι και 33 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ρουμανία καθώς και 10 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Μολδαβία. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 26 εναέρια μέσα, 15 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα μετά τις 9 το βράδυ αναμένεται να υπάρξει νέα ενημέρωση για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς, από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη.

Τα εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς προσπαθώντας να αποτρέψουν την επέκταση της μεγάλης πυρκαγιάς

20:00: Νέο μήνυμα 112 εστάλη στις 8 μ.μ. προς του κατοίκους των περιοχών Ροδόπολης και Αμυγδαλέζας στη Σταμάτα να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς την Κηφισιά.

Πυροσβέστης προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά σε σπίτι που παραδόθηκε στις φλόγες

Η φωτιά στον Βαρνάβα εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτη

19.55: Τηλέφωνα επικοινωνίας για όσους εντοπίσουν ζώα που χρειάζονται βοήθεια

19.50: Εικόνα από το Πυροσβεστικό όχημα που παραδόθηκε στις φλόγες επιχειρώντας στο μέτωπο της φωτιάς. Το πλήρωμα βρήκε σώο εγκαίρως.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση απο την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίες που είναι σε ισχύ στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς είναι οι εξής:

– Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα
– Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα
– Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα-Βαρνάβας
– Από τον οικισμό Καλέντζι, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γραμματικό
– Λεωφόρος λίμνη Μαραθώνος και Αναπαύσεως
– Λεωφόρος Μαραθώνος από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου
– Λεωφόρος Γραμματικού, από το ύψος του Μαραθώνα

18.45: Μήνυμα του 112 για τους κατοίκους στη Σταμάτα Αττικής να απομακρυνθούν μέσω Δροσιάς και Κηφισιάς προς Εθνική Οδό

18.40: Απεγκλωβισμοί κοντά στο μέτωπο της φωτιάς: Ζητήθηκε παροχή συνδρομής για απομάκρυνση πολιτών, σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις
40 περίπου απεγκλωβισμούς ανέλαβε η Άμεση Δράση.

Η ΟΠΚΕ απεγκλώβισε κομβόι με 25 οχήματα που είχαν παγιδευτεί κοντά στο μέτωπο.

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες που φθάνουν τα 25 μέτρα δίνουν οι πυροσβέστες18.30: Στο μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε στο Βαρνάβα επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 75 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος περιοδικά ρίψεις κάνουν 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

18.20: Ειδοποίηση από το 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Σταμάτα, Ροδόπολη, Αγιο Στέφανο, Διόνυσο Αττικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα

18.15: Προς τη λίμνη του Μαραθώνα κατευθύνεται το μέτωπο της φωτιάς από το Βαρνάβα, που ξεκίνησε μετά τις 15.00 το μεσημέρι της Κυριακής 11/08 κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

18.05: Πυροσβέστες από τη Μολδαβία ενισχύουν την προσπάθεια πυρόσβεσης στον Βαρνάβα.

18.00: Οι φλόγες βρίσκονται κοντά στον οικισμό και παρά τη μεγάλη δύναμη πυρόσβεσης, που μεταφέρθηκε στην περιοχή, ο έλεγχος της φωτιάς είναι εξαιρετικά δύσκολος λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Σχετικά